A munkám negatív oldalai.

Szponzorált tartalom

addiktológiai rehabilitációs intézetek

addiktológiai rehabilitációs intézetek

Egy magyarországi kocsmában dolgozom csaposként, így bizony sok mindent láthatok a munkám során. Vannak érdekes és vicces figurák is, de bőven szembesültem már szomorú sorsú emberekkel is.

Sokan olyan vendégem van, aki már a délelőtti órákban megjelenik nálam, és én már öntöm is ki neki az italt, amit remegő kézzel vesznek át tőlem. Általában az első korty után azonnal elmúlik a remegésük, és így látszólag teljesen normális embernek tűnnek. Maximum a szemük és a piros arcuk árulkodik a problémájukról, amit az alkoholtól megváltozott vérerek okoznak.

Néha bűntudatom is van a munkaköröm miatt, de az az igazság, hogy nem segítenék ezeknek az embereknek azzal, ha valami mást dolgoznék. Ezzel csak azt érném el, hogy máshonnan és mástól szerzik be a napi italukat.

Akkor még is mi az, amivel segíteni lehet ezeken az embereken? A választ az addiktológiai rehabilitációs intézetek jelentik.

Ezek a helyek nem arról szólnak, hogy egy alkoholista teljesen kigyógyul ebből a betegségből, és onnantól kezdve képes lesz mérsékletesen italt fogyasztani. Fontos, hogy ezt tisztázzuk! Egy ilyen intézet abban nyújt segítséget, hogy a betegből felépülő váljon, ami azt jelenti, hogy rendelkezésére állnak azok a tanult módszerek, melyekkel ki tudja zárni az alkoholt a további életében. Ez az utóbbi jelenti a reális célt, amihez ennek az intézetnek minden eszköze a rendelkezésére áll.

Itt már az első kapcsolatfelvétel is kiemelt fontosságú, amivel ezek az addiktológiai rehabilitációs intézetek is tisztában vannak. Nem csak a függőket szólítják meg, de a weboldalukon külön írásokat szántak a családtagoknak, barátoknak és ismerősöknek is, hiszen sok esetben nekik kell lenniük azoknak, akik elindítják a felépülés útján a hozzátartozójukat.

Az első kapcsolatfelvételt érdemes telefonon keresztül intézni. A weboldalon mindjárt három telefonszámot is találhatunk, melyeken keresztül segítőkész és együtt érző emberekkel beszélhetjük át a következő lépést, mely általában egy konzultáció, ami lehet egyéni és családi is.

Ezekre a konzultációkra lehetőség van Veszprémben és a fővárosban is, ahol egy beszélgetés és egy vizsgálat fog történni. Van rá esély, hogy az alkoholizmusnak egy olyan fokozata alakult már ki, ami miatt nem ez az intézet a tökéletes választás. Persze ez nem azt jelenti, hogy nincs segítség, mert ilyenkor más intézetekhez küldik tovább a beteget, melyek a beteg állapotához ideálisabb környezetet képesek teremteni.

Az alkalmasnak ítélt páciensek ezután részt vehetnek a következő felépülési programban, amire Szőcön kerül majd sor. Ezek a programok nagyjából egy hónaposak és a weboldalon mindig láthatjuk, mikor fog elindulni a következő.

Bárki, aki azt érzi, hogy segítségre van szüksége, ne habozzon! Ragadja meg a telefont és hívja a három telefonszám valamelyikét, mely az első lépést fogja jeleneti egy teljesebb és boldogabb élet felé.