Tanácsot adtam egy kedves barátomnak.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány árak

energetikai tanúsítvány árak

Egyik reggel éppen készítettem a finom rántottámat, házi zöldségekkel és kiflivel a lenti pékségből, frissen sülve. Ez olyan reggeli rituálém, ha éppen nem sietek sehová. Nos, ezen a csodás reggelen megcsörrent a telefonom, és nagy meglepetésemre az egyik kedves barátom hívott, mert segítségre volt szüksége. Tudta, hogy én a közelmúltban adtam el a házamat és költöztem új helyre, ezért hívott engem. Arra volt pontosabban kíváncsi, hogy csináltattam-e új energetikai tanúsítványt az eladott házhoz, és ha igen, akkor milyen cégen keresztül. Szerencsés helyzet, hogy pont engem hívott, mert csináltattam, ráadásul nagyon meg voltam elégedve a céggel, akik segítettek elkészíteni a dokumentumot.

Ez a cég az Ecoteam volt, akikre az interneten bukkantam rá. Meg is adtam barátomnak a weblap nevét, az e-tanusitas.eu oldalt. Itt mindent meg fog találni, hogy mi is ez a tanúsítvány, hogyan működik, továbbá az energetikai tanúsítvány árak is megtalálhatóak a honlapon.

A rövid telefonbeszélgetés során több dolgot is megemlítettem neki, például, hogy milyen egyszerű az egész tanúsítvány igénylése. Fel kell venni a kapcsolatot a céggel telefonon vagy a honlapon található űrlap kitöltésével. A cég munkatársa hívni fogják az ügyfelet és egy rövid beszélgetésben minél több dolgot megkérdeznek, hogy ezzel is gyorsítani tudják a folyamatot. Majd egyeztetnek egy személyes találkozásra időpontot, amikor lezajlik a felmérés, ami alapján majd a tanúsítvány kiállítása történik. Majd a személyesen elvégzett mérések után az irodában elvégzik a szükséges számításokat, és csomagküldő segítségével elküldik a kész tanúsítványt az ügyfélnek. Ami szinte hihetetlen, hogy akár 24, de extrém sürgős esetben 12 óra alatt meg is kaphatja a dokumentumokat az ügyfél.

Beszéltünk még az energetikai tanúsítvány árakról is. A honlapon van egy táblázat, ami tartalmazza a lakások és házak esetén az árat a helyszíni felméréssel együtt. Ezek az árak négyzetméterenként változnak, valamint más a fővárosban és az ország többi területén. Mivel az Ecoteam az egész országban vállal munkát, tanúsítványkészítést. Továbbá minden ügyfél kap egy ajándék ingatlan kisokos füzetet is, amiben rengeteg hasznos információt talál. Például, vannak benne energiatakarékossági tippek, felújítással, korszerűsítéssel és állagmegóvással kapcsolatos tippek, tájékoztatás is van benne ingatlan eladás és bérbeadás kapcsán. Van még építési és bontási ügyekkel kapcsolatos információ is és az egészségesebb otthon létrehozásával kapcsolatban is vannak tippek a füzetben.

Megbeszéltük még gyorsan, hogy mire kell számítania, miket fognak megnézni és felmérni, ha kimennek a szakemberek házhoz. Több fontos dologra is ki fognak térni, sokat fognak kérdezni, mert minden információt tudniuk kell az ingatlanról – barátom esetében egy családi házról -, hogy a legmegfelelőbben tudják bekategorizálni az ingatlant. Ilyenek például a szigetelések minősége, a víz melegítésére alkalmas rendszer minősége, a nyílászárók állapota és elhelyezkedése, valamint a padló és a födém minősége. A kategorizálás pedig azért fontos, mert minél jobb kategóriában van az ingatlan, annál magasabb az értéke és annál gazdaságosabb és annál kevesebb energiába kerül a fenntartása. Tehát röviden tömören, alacsonyabb a rezsi.

A kategorizálás pedig 12 szint valamelyikébe történik, amelyeket az ABC betűivel neveztek el. A legkedvezőbb, az AA++, ami minimális energiaigényt jelent, a legrosszabb pedig a JJ, ami a kiemelkedően rossz elnevezésű kategória. Erre a tanúsítványra pedig feltétlenül szükség van, mert már 2012 óta minden új és régi építésű családi háznak rendelkeznie kell vele.